Surowce z własnego gospodarstwa rolnego kosztem w działalności przetwórczej

Surowce z własnego gospodarstwa rolnego kosztem w działalności przetwórczej

Wartość płodów rolnych pochodzących z własnego gospodarstwa może być kosztem w działalności gospodarczej polegającej na ich przetwarzaniu. Tę wartość należy obliczać na podstawie cen rynkowych.

Podatniczka prowadzi działalność gospodarczą polegającą głównie na wytwarzaniu gotowych posiłków i dań (PKD 10.85.Z), dodatkowo zajmuje się też m.in. sprzedażą detaliczną owoców i warzyw i produkcją soków z owoców i warzyw. Jest także rolnikiem prowadzącym gospodarstwo rolne. Warzywa i owoce wyprodukowane we własnym gospodarstwie, zapakowane i posortowane, dostarcza do miejsca, w którym prowadzi działalność gospodarczą. Na dostarczone produkty wystawia dowód wewnętrzny (przyjęcie zewnętrzne), dokumentujący ilość przeliczoną po cenie rynkowej, dostosowanej do jakości towaru, zgodnie z zasadami ustalania cen z innymi zewnętrznymi dostawcami. Następnie przetwarza dostarczone produkty i wykorzystuje do dalszej odsprzedaży w ramach działalności gospodarczej. Przetworzenie polega m.in. na chłodzeniu, pakowaniu i sortowaniu. Część warzyw i owoców poddawana jest obróbce przy użyciu urządzeń gastronomicznych - do produkcji gotowych posiłków (dań) i soków. Podatniczka poprosiła o potwierdzenie, że wartość nabycia warzyw i owoców z własnego gospodarstwa rolnego, wycenioną według wartości rynkowej, może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów z działalności gospodarczej. W tym celu wystąpiła o indywidualną interpretację.

Przenieś swoje biuro rachunkowe na wyższy poziom z aplikacją fillup k24
Efektywnie komunikuj się z Klientami, sprawnie zarządzaj dokumentami księgowymi i eksportuj efekty pracy do programów księgowych. Dzięki fillup k24, Twoje biuro stanie się bardziej zorganizowane, a obsługa klientów jeszcze sprawniejsza.
Nie zwlekaj, zaproś klientów do współpracy już dziś »

Wartość świadczeń w naturze określa się na podstawie cen rynkowych

Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej zgodził się z tym stanowiskiem. Przypomniał, że wydatek, aby mógł być uznany za koszt uzyskania przychodu:

  • powinien pozostawać w związku przyczynowym z przychodem lub ze źródłem przychodu,
  • powinien być poniesiony w celu osiągnięcia przychodu lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodu,
  • nie może znajdować się na liście wydatków nieuznanych za koszty uzyskania przychodów, wymienionych w art. 23 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych,
  • musi być właściwie udokumentowany,

i uznał, że w sytuacji opisanej we wniosku te warunki są spełnione. Wskazał też, że zasady, na jakich ustala się wartość surowców i materiałów pochodzących z własnej produkcji roślinnej i zużytych w pozarolniczej działalności gospodarczej, zostały opisane w art. 11 ust. 2 ustawy o PIT. Zgodnie z nim wartość pieniężną świadczeń w naturze określa się na podstawie cen rynkowych stosowanych w obrocie rzeczami lub prawami tego samego rodzaju i gatunku, z uwzględnieniem w szczególności ich stanu i stopnia zużycia oraz czasu i miejsca ich uzyskania.

Ryczałt i od świadczenia w naturze i od sprzedaży

Źródło: indywidualna interpretacja 0115-KDIT3.4011.620.2024.1.MJ z 26 września 2024r.

Piotr Ceregra

autor: Piotr Ceregra

Redaktor serwisów e-pity.pl i jpk.info.pl. Dba o to, by treści prezentowane w tych serwisach były nie tylko wartościowe i ciekawe, ale także poprawne językowo.

więcej